Hondenschool de Samenwerking

Aanschaf van een hond

Je hebt besloten een hond aan te schaffen. Dat kan een kruising zijn of een rashond; beide keuzes hebben voor- en nadelen. Het belangrijkste bij de keuze van een hond is dat hij/zij bij jou, bij je gezin moet passen. Niet alleen qua uiterlijk, maar vooral wat betreft karakter. Het laatste punt staat voor 'gedrag en gebruikseigenschap' en juist hierbij maken veel mensen een fout.
Vaak verdiept men zich te weinig in 'de aard van het beestje'. Wij mensen hebben vele rassen gefokt (meestal voor een bepaald doel) en het oorspronkelijke karakter van veel honden hangt samen met het werk dat zij vroeger voor ons moesten verrichten.
Jachthonden werden gebruikt om het wild op te sporen en bij de baas te brengen, herdershonden hielpen mee om de kudde van de ene naar de andere plaats te brengen, waak- en verdedigingshonden hadden als taak de boerderij en het erf te bewaken.
Je snapt dat een hond voor zijn werk een passend karakter moet hebben. Al worden de honden van tegenwoordig niet meer allemaal voor hun oorspronkelijke taak gebruikt, de eigenschappen om dit werk te doen hebben ze vaak nog wel.

Hondenschool De Samenwerking kan je helpen een hond uit te zoeken die bij jou en/of je gezin past. Niet alleen de raskeuze is van belang, ook de keuze van een goede fokker.

Over wat "goed" is kunnen we bladzijden vol schrijven!!
De manier waarop een pup de eerste acht weken van z’n leven opgroeit zijn bepalend voor z’n verdere leven. Natuurlijk dienen de teef met haar pups goed gehuisvest te zijn, dat spreekt vanzelf. De ruimte moet schoon zijn en de pups goed gevoed en gezond. Daarnaast heeft een goede fokker oog voor een goede socialisatie van zijn pups. Dat betekent dat de pups met zo veel mogelijk verschillende mensen kennis moeten kunnen maken. Ook dienen er mogelijkheden te zijn voor de pups om de omgeving te ontdekken en onderzoeken. Ze moeten kennismaken met de geluiden van een gewoon huishouden; binnen en buiten verschillende geluiden kunnen horen. Als pups in deze periode uitsluitend in de kennel verblijven zullen ze angstig zijn in vreemde omgevingen.

De moederhond is voor pups zeer belangrijk. In de eerste paar weken is vooral zij degene die de pups verzorgt. Wanneer de pups gaan rondlopen is het vooral de moederhond die bepaalt wat wel en niet is toegestaan. Pups die vanaf 4 à 5 weken zonder moeder worden grootgebracht missen dit leermoment en zijn later moeilijker te trainen. De aanwezigheid van broertjes en zusjes is o.a. noodzakelijk om te leren met elkaar te spelen. Door het spelen leert een hond z’n agressie te onderdrukken en er mee omgaan. Angst en daaruit voortkomende agressie kunnen ook ontstaan als een pup te vroeg (jonger dan 7 weken) het nest verlaat.

Angst en ongecontroleerde agressie zijn moeilijk te verhelpen problemen die soms kunnen worden voorkomen. Als herstellen niet mogelijk is, zijn de dieren levenslang getraumatiseerd.

Het uitzoeken van een fokker is dus een secuur werkje, waarbij je niet zomaar over één nacht ijs gaat. Voor het uitzoeken van een fokker en een pup heb je tijd nodig. Andersom zal een goede fokker je niet, na een terloops telefoontje, zo maar een pup verkopen. Ook hij/zij wil weten of de pup goed terecht komt.